Culturele stad in het onbekende noorden

Culturele stad in het onbekende noorden

Culturele stad in het onbekende noorden

Natuurlijk wil je tijdens een rondreis door Sri Lanka de hoogtepunten van het land meepikken, zoals de leeuwenrots van Sigiriya, de theeplantages van Ella en het vestingstadje Galle. Maar… laat je ook verrassen door in je reisschema een paar dagen vrij te houden om buiten de gebaande paden te treden. Je zult een andere kant van Sri Lanka zien, de pure kant, de kant van de lokale inwoners.  

Jaffna is precies zo’n stad waar. Deze stad in het hoge noorden van het eiland is nog niet zo toeristisch en je zult hier dan ook minder reizigers tegen het lijf te lopen. Het is ontzettend leuk dat Jaffna nog niet zo toeristisch is, want daardoor kun je deze stad in al haar puurheid ontdekken. Van de andere kant is het ook zonde, want deze stad heeft zo’n bijzondere uitstraling dat eigenlijk meer reizigers hiervan zouden moeten weten!

Maar wat is er dan zo bijzonder aan Jaffna? De ligging in het hoge noorden van Sri Lanka, en daarmee dicht bij India, heeft ervoor gezorgd dat deze kustplaats veel Indiase invloeden kent. Dit zul je vooral merken aan de kenmerkende geur van specerijen die op iedere straathoek te ruiken valt. In Jaffna hangt bovenal een leuke sfeer met veel cultuur. Je bent hier echt tussen de ‘locals’ en ver weg van het massatoerisme. Bovendien heeft Jaffna een schat aan historische bezienswaardigheden! De Nallur Kandaswamy tempel is misschien wel de mooiste van allemaal. Deze uniek gevormde tempel behoort tot één van de belangrijkste religieuze bouwwerken uit het hindoeïsme. De binnenkant van de tempel is voor een groot deel van goud en kent kleurrijke muurschilderingen. Daarnaast mogen we het Jaffna Fort niet onbenoemd laten. Dit fort is door de Portugezen in 1680 gebouwd, maar werd al vrij snel veroverd door de Nederlanders. Tientallen jaren is dit het grootste Nederlandse fort van Azië geweest. Of maak een eilandtrip naar Delft Island (vernoemd naar de Nederlandse stad Delft). Op een uur varen van Jaffna kom je op dit idyllische eiland terecht waar nog veel koloniale gebouwen staan.  

Nice 2 know