Dé theestad van Sri Lanka

Dé theestad van Sri Lanka

Dé theestad van Sri Lanka

Nuwara Eliya ligt in het binnenland van Sri Lanka. Bij een bezoek aan dit stadje zul je om je heen bijna niets anders dan de kleur groen zien. De felgroene theeplantages lijken hier oneindig te reiken. De inwoners van Nuwara Eliya leven van de theeproductie. Veel ‘locals’ werken als theeplukker en andere werken in theefabriekjes.

Voor de totstandkoming van Nuwara Eliya als ‘theestad’ moeten we terug naar de 18e eeuw. Een tijd waarin Sri Lanka een kolonie was van Engeland. Bij de verkenning van het eiland door de Engelsen merkten ze dat in Nuwara Eliya het perfecte klimaat heerst om thee te verbouwen. De temperatuur in Nuwara Eliya is veel lager dan in de rest van Sri Lanka doordat het hoog in de bergen ligt. De gemiddelde temperatuur ligt tussen de 10 en 20 graden, en bovendien waren de Engelsen gewend aan deze temperaturen uit hun thuisland. Massaal legden ze in een kort tijdsbestek veel theeplantages aan en bouwden ze kleine theefabriekjes waardoor de stad bekendheid kreeg als ‘theestad’.  

Tegenwoordig vind je nog veel koloniale gebouwen in Nuwara Eliya terug die de Engelsen hebben gebouwd. De tijd lijkt hier stil te hebben gestaan, want nog steeds plukken de theeplukkers onverstoord theebladeren zoals de Engelsen in de 18e eeuw en draaien de theefabriekjes op volle toeren om de lekkerste thee te produceren. Bij een bezoek aan Nuwara Eliya zul je vooral genieten van de adembenemende uitzichten over de heuvelachtige bergen die bedekt zijn met theeplantages. Daarnaast kun je een interessante rondleiding krijgen bij verschillende theeplantages en krijg je bij een theefabriek het hele productieproces te zien. Van theeblaadje tot het moment dat de thee in een kopje wordt geschonken je het zelf kunt proeven.

De beste manier om Nuwara Eliya te bezoeken is met de trein. Het bergstadje ligt halverwege de spoorverbinding tussen Kandy en Ella, wat tot een van de mooiste treinritten ter wereld behoort.    

Nice 2 know